Droge huid
U hebt een droge huid als de huidcellen niet genoeg olie afscheiden. De porie structuur is vaak zeer fijn en de huid maakt weinig talg (huidvet) aan. De droge huid is te herkennen aan een vermoeide, doffe uitstraling, soms ruw, trekkerig en gepaard met schilfers. Bij een zeer droge huid is er een gebrek aan elasticiteit en is de huid extreem gevoelig voor zon, wind en koude temperaturen. De huid kan dan ook jeuk en er rood uitzien, die ook zeer gevoelig kan aanvoelen.
Kenmerken bij een droge huid
Meerdere typen van een droge huid. Hieronder ziet u de kenmerken:
Droge huid
Een droge huid kan voelen als of het op spanning staat. Vooral als de huid wordt blootgesteld aan kou en warmte, voelen sommige periodes droog. Dit kan zelfs neigen tot schilfers. Vaak is de onderliggende aandoening chronisch voedingstekort
- Zeer fijne huidstructuur
- Poriën zijn heel fijn
- Huid voelt trekkerig
- Kan schilferen
- Huid wordt dunner
- Wordt soms rood
Droge gevoelige huid
Een hele dunne huid kan door thermische spanningen (overmatige hitte en kou) beïnvloed worden. De huid heeft de neiging om rood te worden en raakt overbelast. Vaak vertoont deze huid al couperose of heeft hier een voorstadium (teleangiëctastieën) van. Een onjuiste behandeling kan de huid overgevoelig en reactief maken. Deze huid heeft behoefte aan optimale onmisbare bescherming aan kalmerende producten.
- Huid wordt steeds droger
- Aanhoudende roodheid
- Rode vlekjes en of rode adertjes
- Gevoelig op kou, warmte en weerveranderingen
Droge verslapte huid
Deze huid ziet droog en dof, heeft zijn stevigheid, spiertonus en elasticiteit verloren. De eerste lijntjes en rimpels, kraaienpootjes en de lijntjes bij neus-lipplooi beginnen te verschijnen en de huid begint te verslappen. De huid wordt niet rood, maar u heeft wel het gevoel dat uw crème onvoldoende door uw huid wordt opgenomen.
- U voelt de huid trekken
- Continue gevoel dat u een crème wilt gebruiken
- Huid gaat verslappen
- Uw huid is dof van kleur of grijsachtig
Droge rijpere huid
De huid ziet droog en dof en laat de schade (overmatige zon en photo-aging) van het verleden zien. Rimpels zijn in het gezicht zichtbaar en misschien zijn er zelfs wat rode adertjes op de wangen en jukbeenderen te zien. Verder laat de huid een groot tekort aan juiste vetten zien.
- Uw huid voelt droog en ruw
- Rimpels op gemarkeerde gebieden
- Eventueel al donkere vlekken
De oorzaak
Een huid heeft verschillende functies en één daarvan is een beschermfunctie. De bovenste laag is de hoornlaag en bestaat uit hoorncellen en huidvetten. Vergelijk de huid maar met een stenen muur. De hoorncellen (de stenen) bevatten een extra beschermend vettig laagje wat bestaat uit eiwit. Dit noemen we de “Natural Moisturizing Factor” en beschermt de huid tegen het transepidermaal vochtverlies (TEWL). De huidvetten bestaan uit een natuurlijke olie oftewel talg (het cement). Samen vormen zij een huidbarrière.
Talg heeft een belangrijke functie om onze huid soepel te houden en wordt door de sebocyten (talgcellen) naar de haarschacht getransporteerd, zodat het verder over het huidoppervlak kan uitvloeien. Deze talg verandert door interne en externe invloeden. Talg vormt niet alleen een lipide laag (vetten) over de huid maar is dus ook verantwoordelijk voor bescherming (barrièrefunctie en de zuurmantel) van de huid. In een optimale situatie heeft de huid voldoende huidvetten en is de vochthuishouding in balans. Bij te weinig talg zal de bovenste huidlaag strak en droog aanvoelen en kleine scheurtjes vertonen. Als de muur intact is en blijft kunnen er geen stoffen naar binnen en kan er slechts en klein deel water verdampen. Bij een droge huid zijn er minder vetten en raakt deze huidbarrière beschadigd of zelfs defect (zoals bij eczeem).
Een reactie van de huid is dan: droog, ruw, jeuk, schilferig, strak, trekkerig. Vooral na contact met water voelt de huid trekkerig en schraal, rood en gevoelig aan. Is de huid extreem droog dan gaat deze naast de kleine scheurtjes ook barstjes (craquelé) vertonen. Dit kan erg pijnlijk zijn. Door het tekort aan huidvetten wordt deze natuurlijke barrièrefunctie aangetast en is er sprake van transepidermaal vochtverlies (TEWL) in deze huidlagen. Hierdoor verliest de huid meer vocht en droogt het nog verder uit. Onze huid kan dan bv na het douchen trekkerig aanvoelen. Normaal heeft onze huid een licht zure PH-waarde (zo rond de 5,5) en dat heeft onze huid ook nodig. Want dit houdt het sterk en gehydrateerd. Bij een droge huid is deze vet/vocht gehalte helemaal uit balans en heeft het vaak een hoge PH waarde (basisch in plaats van zuur) en is daardoor niet meer goed in staat om gehydrateerd te blijven. Hierdoor ontstaan irritaties en droogtelijnen en is het vatbaarder voor indringers van buitenaf zoals bacteriën, chemische stoffen en andere micro-organismen.
In eerste instantie heeft een droge huid dus niets met een te laag vochtgehalte te maken, maar is het wel een gevolg van een veel te lage talgproductie. Omdat de huidbarrière voornamelijk uit vetten bestaan, beschadigd deze. Het is dus heel belangrijk dat u de droge huid extra aandacht geeft en goed verzorgd.
Wat kunt u zelf doen? Vermijd
– het gebruik van water en zeep (zeep lost huidvetten op)
– wrijving op de huid gebruik geen scrubs met korrel maar een enzyme peel
– te lang en te heet douchen (onttrekt vocht aan uw huid)
– de zon (de straling wordt in de lente nog onderschat)
– airco (zomers)
– guur en nat weer (herfst), bescherm uw huid
– centrale verwarming (winter)
Behandeling
Door het ouder worden, verlopen alle huidprocessen dus steeds langzamer. Ook de vocht/vet verhouding verliest haar balans. Dit is ook een reden dat we vaak op oudere leeftijd meer met een drogere huid te maken krijgen. Ook temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat de huid sneller vocht verliest. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die bij een droge huid ingezet kunnen worden. De huid mist vet en/of vocht en deze belangrijke stoffen heeft de huid nodig om te kunnen herstellen. Het is belangrijk om een droge huid te voeden met essentiele bestandsdelen die van nature in een normale huid terug te vinden zijn. De behandeling zal uw huid helpen om glad, zacht en vol vitaliteit te blijven Daarnaast is een behandeling van de huid nodig met veel vetten.
Vocht is van buitenaf heel moeilijk aan te vullen (anders zal uw lichaam vol lopen tijden het douchen) dus zullen we speciale werkstoffen moeten inzetten, zoals de aquaporines (waterkanaaltjes) die de vetstoffen (lipiden) weer aanvullen en de huid helpt herstellen. Ook het gebruik van peeling zoals fruitzuren, kunnen ervoor zorgen dat huid steeds beter vocht vasthouden. Ook d.m.v. zuurstoftherapie zoals de OxyGeneo zorgen ervoor dat de huid er weer glad en egaal uitziet en voelt. Hierdoor is de huid ook weer beter in staat om stoffen op te nemen. Zo herstelt de huid en wordt vroegtijdige veroudering tegen gegaan en zal uw huid weer gevoed, beschermd en gekalmeerd worden.
De behandelingen voeden, beschermen, kalmeren en helpen uw huid langdurig!