Een droge huid is te herkennen aan een vermoeide, doffe uitstraling, soms ruw, trekkerig en gepaard met schilfers, jeuk en een rode huid die ook zeer gevoelig kan aanvoelen. De porie structuur is vaak zeer fijn en de huid maakt weinig talg (huidvet) aan.

Oorzaak

Een huid heeft verschillende functies en één daarvan is een beschermfunctie. De bovenste laag is de hoornlaag en bestaat uit hoorncellen en huidvetten. Vergelijk de huid maar met een stenen muur. De hoorncellen (de stenen) bevatten een extra beschermend vettig laagje wat bestaat uit eiwit. Dit noemen we de “Natural Moisturizing Factor” en beschermt de huid tegen het transepidermaal vochtverlies (TEWL). De huidvetten bestaan uit een natuurlijke olie oftewel talg (het cement). Samen vormen zij een huidbarrière.

Talg heeft een belangrijke functie om onze huid soepel te houden en wordt door de sebocyten (talgcellen) naar de haarschacht getransporteerd, zodat het verder over het huidoppervlak kan uitvloeien. Deze talg verandert door interne en externe invloeden. Talg vormt niet alleen een lipide laag (vetten) over de huid maar is dus ook verantwoordelijk voor bescherming (barrièrefunctie en de zuurmantel) van de huid. In een optimale situatie heeft de huid voldoende huidvetten en is de vochthuishouding in balans. Bij te weinig talg zal de bovenste huidlaag strak en droog aanvoelen en kleine scheurtjes vertonen. Als de muur intact is en blijft kunnen er geen stoffen naar binnen en kan er slechts en klein deel water verdampen. Bij een droge huid zijn er minder vetten en raakt deze huidbarrière beschadigd of zelfs defect (zoals bij eczeem).

Een reactie van de huid is dan: droog, jeuk, schilferen, trekkerig, rood en gevoelig. Is de huid extreem droog dan gaat deze naast de kleine scheurtjes ook barstjes (craquelé) vertonen. Dit kan erg pijnlijk zijn. Door het tekort aan huidvetten wordt deze natuurlijke barrièrefunctie aangetast en is er sprake van transepidermaal vochtverlies (TEWL) in deze huidlagen. Hierdoor verliest de huid meer vocht en droogt het nog verder uit. Onze huid kan dan bv na het douchen trekkerig aanvoelen. Normaal heeft onze huid een licht zure PH-waarde (zo rond de 5,5) en dat heeft onze huid ook nodig. Want dit houdt het sterk en gehydrateerd. Bij een droge huid is deze vet/vocht gehalte helemaal uit balans en heeft het vaak een hoge PH waarde (basisch in plaats van zuur) en is daardoor niet meer goed in staat om gehydrateerd te blijven. Hierdoor ontstaan irritaties en droogtelijnen en is het vatbaarder voor indringers van buitenaf zoals bacteriën, chemische stoffen en andere micro-organismen.

In eerste instantie heeft een droge huid dus niets met een te laag vochtgehalte te maken, maar is het wel een gevolg van een veel te lage talgproductie. Omdat de huidbarrière voornamelijk uit vetten bestaan, beschadigd deze. Het is dus heel belangrijk dat u de droge huid extra aandacht geeft en goed verzorgd.


Algemene kenmerken bij een droge huid

Meerdere typen van een droge huid. Hieronder ziet u de kenmerken:

Droge huid

Een droge huid kan voelen als of het op spanning staat. Vooral als de huid wordt blootgesteld aan kou en warmte, voelen sommige periodes droog. Dit kan zelfs neigen tot schilfers. Vaak is de onderliggende aandoening chronisch voedingstekort

 • Huid voelt trekkerig
 • Kan schilferen
 • Huid wordt dunner
 • Wordt soms rood
Droge gevoelige huid

Een hele dunne huid kan door thermische spanningen (overmatige hitte en kou) beïnvloed worden. De huid heeft de neiging om rood te worden en raakt overbelast. Vaak vertoont deze huid al couperose of heeft hier een voorstadium (teleangiëctastieën) van. Een onjuiste behandeling kan de huid overgevoelig en reactief maken. Deze huid heeft behoefte aan optimale onmisbare bescherming aan kalmerende producten.

 • Huid wordt steeds droger
 • Aanhoudende roodheid
 • Rode vlekjes en of rode adertjes
 • Gevoelig
Droge verslapte huid

Deze huid ziet droog en dof, heeft zijn stevigheid, spiertonus en elasticiteit verloren. De eerste lijntjes en rimpels, kraaienpootjes en de lijntjes bij neus-lipplooi beginnen te verschijnen en de huid begint te verslappen. De huid wordt niet rood, maar u heeft wel het gevoel dat uw crème onvoldoende door uw huid wordt opgenomen.

 • U voelt de huid trekken
 • Continue gevoel dat u een crème wilt gebruiken
 • Huid gaat verslappen
 • Uw huid is dof van kleur of grijsachtig
Droge rijpere huid

De huid ziet droog en dof en laat de schade (overmatige zon en photo-aging) van het verleden zien. Rimpels zijn in het gezicht zichtbaar en misschien zijn er zelfs wat rode adertjes op de wangen en jukbeenderen te zien. Verder laat de huid een groot tekort aan juiste vetten zien.

 • Uw huid voelt droog en ruw
 • Rimpels op gemarkeerde gebieden
 • Eventueel al donkere vlekken

Wat kunt u zelf doen?

 • vermijd het gebruik van water en zeep (zeep lost huidvetten op)
 • vermijd wrijving op de huid gebruik geen scrubs met korrel maar een enzyme peel
 • vermijd te lang en te heet douchen (onttrekt vocht aan uw huid)
 • vermijd de zon (de straling wordt in de lente nog onderschat)
 • vermijd airco (zomers)
 • vermijd guur en nat weer (herfst)
 • vermijd centrale verwarming (winter)

Behandeling

Door het ouder worden, verlopen alle huidprocessen dus steeds langzamer. Ook de vocht/vet verhouding verliest haar balans. Dit is ook een reden dat we vaak op oudere leeftijd meer met een drogere huid te maken krijgen. Ook temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat de huid sneller vocht verliest. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die bij een droge huid ingezet kunnen worden. De huid mist vet en/of vocht en deze belangrijke stoffen heeft de huid nodig om te kunnen herstellen. Vocht is van buitenaf heel moeilijk aan te vullen (anders zal uw lichaam vol lopen tijden het douchen) dus zullen we speciale werkstoffen moeten inzetten, zoals de aquaporines (waterkanaaltjes) die de vetstoffen (lipiden) weer aanvullen en de huid helpt herstellen. Ook het gebruik van peeling zoals fruitzuren, kunnen ervoor zorgen dat huid steeds beter vocht vasthouden. Ook d.m.v. zuurstoftherapie zoals de OxyGeneo zorgen ervoor dat de huid er weer glad en egaal uitziet en voelt. Hierdoor is de huid ook weer beter in staat om stoffen op te nemen. Zo herstelt de huid en wordt vroegtijdige veroudering tegen gegaan en zal uw huid weer gevoed, beschermd en gekalmeerd worden.

De behandelingen voeden, beschermen, kalmeren en helpen uw huid langdurig!


HET BEHANDELPLAN

Stap 1: Huidanalyse

Na een intake gesprek en huidanalyse is precies duidelijk hoe het met de huidconditie gesteld is, wat de mogelijke oorzaak van het huidprobleem is en wat er nodig is om deze verder te kunnen verbeteren.

Stap 2 Voedingssupplementen

Om celfuncties te kunnen herstellen en de aanmaak van collageen te stimuleren is het belangrijk om ook uw lichaam van binnenuit te helpen. Voedingstekorten kunnen worden aangevuld met supplementen die deze celactiviteiten stimuleren. Zij zorgen voor de juiste bouwstenen (vitamine, mineralen en sporenelementen). Hierdoor kan het lichaam meer collageen aanmaken voor versteviging, elastine vezels voor de elasticiteit en soepelheid en hyaluronzuur voor het volume. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de afbraak van collageen wordt beperkt. Belangrijk hierbij is dus niet te roken, uw huid dagelijks te beschermen met een spf- factor (ook als de zon niet schijnt) en suikerinname te beperken zoals frisdrank, zoetigheid, fastfood)

Stap 3: Huidproducten

Schoonheidssalon Artemystic beschikt over een uitgebreide productlijnen, de geadviseerde producten zijn super geconcentreerd. Zij bedienen uw huid van buitenaf maar ook van binnenuit en bieden een goede samenwerking met de supplementen. De verzorgingsproducten doen wat zij beloven, met als doel een optimale en preventieve huidverbetering. Het gaat om formules die de huid en het lichaam beter laten functioneren.

Stap 4: huidbehandelingen

Bij de droge huiden zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk, afhankelijk van de wens en de ernst, kies ik voor u de beste behandeling. Welke behandeling voor u de beste resultaten geeft is geheel afhankelijk van de conditie van uw huid.


OM EEN DROGE HUID TE BEHANDELEN ZIJN DE VOLGENDE BEHANDELINGEN MOGELIJK:

Manuele behandeling
 • ⭐️ Janssen Huidbehandeling 75 of 90 min (bv. icm ampullen splash)
 • ⭐️⭐️ LOOkX Huidbehandeling Moisture Boost
 • ⭐️⭐️⭐️ HydroPeptide Huidbehandeling Costumized facial/ Aging facial
 • ⭐️⭐️⭐️⭐️PRX Therapie
Apparatuur behandeling
 • ⭐️⭐️ LED therapie groen
 • ⭐️⭐️⭐️ Ultrasound behandeling
 • Een combinatie van bovenstaande behandelingen

Is de droge huid onder controle, dan kunt u verder bouwen aan verbetering van de huid. Behandelingen die hierbij mooi aansluiten zijn:

MOGELIJKHEDEN / BEHANDELINGSTECHNIEKEN VOOR VERBETERING VAN DE HUID

 • ⭐️⭐️ Professioneel Peelings (glycolpeeling, om te zorgen dat uw huid steeds beter vocht kan vasthouden)
 • ⭐️⭐️⭐️ Bindweefselmassage (bij bv verslapte huid)
 • ⭐️⭐️⭐️⭐️PRX Therapie
 • ⭐️⭐️⭐️ OxyGeneo 3 in 1 behandeling (zuurstoftherapie, microdermabrasie en fruitzuren zorgen ervoor dat uw huid weer glad, egaal eruit ziet en in staat is om weer stoffen op te nemen)
 • ⭐️⭐️⭐️ Microneedling/ Dermapen (verslapte huid, rimpels, pigment)

Pak uw droge huid nu aan en maak de eerste stap naar een comfortabelere huid.

Maak een afspraak

provoet-wit-2
lookx
janssen-cosmetics
oxygeneo-wit-klein
anbos-wit
ggd-wit-klein-2