– In verband met de drukte nemen wij op dit moment geen nieuwe pedicure klanten  aan. Excuses voor dit ongemak. – 


Een doffe, vermoeide, vale of grauwe huid. Allemaal benamingen om aan te tonen dat jouw huid er niet gezellig uitziet en dat kan door meerdere oorzaken ontstaan. Uw huid mist kleur.

Meestal wordt er te weinig met de huid gedaan, waardoor de huid grote tekorten (in vocht en voeding) heeft gekregen. Natuurlijk spelen er verschillende oorzaken mee. Zo zal uw huid er met name in de wintermaanden, ook veel sneller grauw en vermoeid uitzien. Want in het najaar raakt de huid door invloeden van verwarming, kou etc. onvoldoende gehydrateerd. De huid zal er doffer uitzien en zullen schilfers en droogtelijntjes sneller zichtbaar zijn.

Kenmerken bij een doffe, grauwe huid

 • Weinig kleur, grauw
 • Huid straalt niet, dof, vermoeid
 • Droogtelijntjes
 • Huid raakt eerder verslapt
 • Vertoont meer rimpels
 • rage reactie op prikkels, futloos
 • lechte doorbloeding
 • Is minder soepel
 • Kan een trekkerig gevoel geven
 • Kan schilfers laten zien
 • Kan last hebben van onzuiverheden
 • Kan bij elk huidtype voorkomen

Mogelijke oorzaken

Heeft u nou gedurende het hele jaar last van een doffe, grauwe en futloze huid, dan heeft dit vaak een andere oorzaak.

Aantasting door combinatie van interne en externe factoren

Boosdoeners zijn stress, alcohol, teveel zon, roken, slechte voeding, te weinig nachtrust, medicijnen en veranderingen in de hormonen, waardoor het lichaam niet goed kan herstellen. Deze factoren beschadigen het collageen en de elastine in uw huid. Wat vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt. Dit komt doordat de aanmaak van vrije radicalen in je lichaam op de loer ligt. Deze tast de cellen aan wat vermindering van de celfuncties tot gevolg heeft.

Belangrijke lichaamsprocessen zoals het immuunproces, vertering en hormoonhuishouding kunnen bij langdurige vermoeidheid danig verstoord raken. Denk hierbij ook aan het gebruik van te agressieve of verkeerde huidverzorgingsproducten waardoor de huid te weinig of zelfs totaal de verkeerde werkstoffen (voedingstoffen) binnen krijgt. De huid kan hierdoor geen goede huidbarrière (huidbescherming) opbouwen of gaat stuk. Gaat deze barrière laag kapot dan raken we ook de natuurlijke vochtvasthoudende stoffen Natural Moisturizing Factor (een beschermd laagje wat bestaat uit eiwit) in onze huid kwijt. Deze beschermt de huid tegen transepidermaal vochtverlies (TEWL) waardoor de huid niet langer in staat is om aan de vochtbehoefte te voldoen. Hierdoor zullen ook droogtelijntjes en schilfers meer kans krijgen.

Via bloed en aders transporteert ons lichaam alle belangrijke voedingsstoffen direct naar onze huid en organen. Is die toevoer verminderd (bv door roken) dan slippen de aders in de bovenste huidlaag dicht. De huid zal hierdoor onvoldoende zuurstoftoevoer ontvangen, wat o.a. zorgt voor een verminderde collageenopname. (collageen zorgt voor flexibiliteit en stevigheid). Ook hierdoor kan de huid er grauw uit komen te zien. Is de barrière sterk en gezond, dan zal hij de huid ook veel beter kunnen beschermen tegen schimmels, virussen en bacteriën van buitenaf en zal uw huid u weer van een gezondere teint voorzien.

Huidveroudering

Bij het ouder worden van de huid, gaat ook de huidkwaliteit achteruit. Naarmate we ouder worden blijven de dode huidcellen ook veel langer op onze huid liggen. Huidcellen zijn te vergelijken met dakpannen. Deze liggen netjes dakpansgewijs over elkaar heen met daartussen een de beschermd laagje huidvetten. Hoe beter de huidcellen (dakpannen) gesloten zijn, hoe meer vetten er tussen blijven liggen, hoe beter de bescherming werkt.

Bij het ouder worden van de huid komt de huid steeds moeilijker van deze dode huidcellen af. Een jonge huid vernieuwd de huid rond de 28 dagen maar naarmate de huid ouder wordt, dit kan oplopen naar 45 – 60 dagen. Tijdens de overgang veroudert de oud in een rap tempo, hoe ouder de huid, hoe langzamer de celvernieuwing. Hierdoor heeft de huid meer moeite om de dode huidcellen te vervangen voor nieuwe gezonde huidcellen.

Hierdoor weerkaatst het licht minder goed op de huid, met als resultaat: een grauwe, doffe, vermoeide, futloze huid maar ook verslapping en rimpels. Het verouderingsproces zal zich dus versnellen als de huid niet gestimuleerd wordt.

Uw huid weerspiegelt in no-time de nadelige gevolgen: het gezicht vertoont wallen, vermoeide ogen en ‘hangende’ wangen en is niet elastisch meer. De huid ziet er moe, vaal, dof of futloos uit en mist de energie om zijn functies goed te kunnen uitvoeren. Tijd voor een energieboost!

Wat kunt u zelf doen? Vermijd,

 • het gebruik van water en zeep
 • een te hete douche
 • bewerkte voeding
 • zon, airconditioning, overmatig alcohol, centrale verwarming
 • irriterende ingrediënten zoals alcohol, parfum, parabenen, tea tree

Tips voor een gezonde huid:

 • Reinig uw huid dagelijks met 2 verschillende reinigers (gebruikt u make-up reinig dan 2x achter elkaar)
 •  Verwijder regelmatig de dode huidcellen.
 • Gebruik elke dag de juiste producten zoals een dagcrème en een SPF 30 aangepast op uw huid
 • Drink minimaal 1,5 liter water
 • Eet voldoende groente en fruit
 • Slaap voldoende
 • Verminder stress (stress verhoogt het cortisol gehalte)
 • Besteed dagelijks 2x per dag aandacht aan uw huid

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die bij een doffe, grauwe, vermoeide huid ingezet kunnen worden.

 1. Belangrijk is om de barrière laag te hydrateren en te herstellen, maar ook de doorbloeding, zuurstof en stimulering van de celvernieuwing. Deze resultaten kunnen al behaald worden bij een intensieve gezichtsbehandeling, maar zullen ook thuis om een goede ondersteuning vragen. Ingrediënten die daarbij ingezet worden zijn bv niacinamide (vitamine B), vitamine C, hyaluronzuur, glycolzuur en phantenol. Belangrijke stoffen de huid nodig heeft om te kunnen herstellen.
 2. Daarnaast herstellende stoffen zoals hyaluronzuur, collageen en retinol voor het herstellen van de aquaporines (waterkanaaltjes), de vetstoffen (lipiden) en het collageen is belangrijk. Zo herstelt de huid zich en wordt ook direct de vroegtijdige veroudering tegen gegaan.

Tijd voor een energieboost!

Het behandelplan voor een doffe, vale, grauwe of vermoeide huid