– In verband met de drukte nemen wij op dit moment geen nieuwe pedicure klanten  aan. Excuses voor dit ongemak. – 

Iedere huid heeft natuurlijke olie (talg) nodig. De huid blijft hierdoor soepel en gehydrateerd. Het huidtype wordt dus bepaald door de hoeveelheid olie die door de huid wordt geproduceerd.

Kenmerken bij een vette huid

  • De huid glimt/ heeft vette delen of is geheel vet
  • De huid vertoont op de vettere delen grovere poriëstructuur (zichtbare gaatjes in de huid) en maakt meer talg (huidvet) aan
  • De huid kan comedonen (mee-eters) hebben
  • De huid kan snel last van ontstekingen (puistjes) hebben
  • Uw make-up blijft niet goed zitten, is snel verdwenen
  • Na het aanbrengen van een dagcrème begint de huid direct te glimmen
  • Na een reiniging is het net of de huid nog steeds niet goed schoon is

Oorzaak

Een vette huid wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie. Dit kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook door invloed van hormonen, verkeerde producten, voeding of medicatie ontstaan. De talg zorgt samen met zweet en lipiden (vetten) voor een olie achtige laag op de huid. Door de overvloed aan talg worden poriën groter en raakt verstopt met talg en dode huidcellen.

De huid

Een huid heeft verschillende functies en één daarvan is een beschermfunctie. De bovenste laag is de hoornlaag en bestaat uit hoorncellen en huidvetten. Vergelijk de huid met een stenen muur. De hoorncellen (de stenen) bevatten een extra beschermend vettig laagje wat bestaat uit eiwit. Dit noemen we de “natural moisturizing factor”, en beschermt de huid tegen transepidermaal vochtverlies (TEWL). De huidvetten bestaan uit een natuurlijke olie oftewel talg (het cement). Samen vormen zij een huidbarrière.

Talg heeft een belangrijke functie om onze huid soepel te houden en wordt door de sebocyten (talgcellen) naar de haarschacht getransporteerd, zodat het verder over het huidoppervlak kan uitvloeien. Deze talg verandert door interne en externe invloeden. Talg is samengesteld uit verschillende stoffen (vrije vetzuren, cholesterol, cholesterolesters en glyceriden) en vormt niet alleen een lipide laag (vetten) over de huid maar is dus ook verantwoordelijk voor bescherming tegen uitdroging en weert bacteriën en schimmels (barrièrefunctie en de zuurmantel) van de huid. Het aantal talgklieren per vierkante centimeter varieert sterk. Op handen en voeten komen ze vrijwel niet voor. Op het voorhoofd, slapen, kin, rug en borst zijn de talgklieren heel groot. De hoeveelheid talg verschilt van persoon. Erfelijke aanleg en leeftijd is een belangrijke factor. De talgproductie start al vanaf of zelfs voor de geboorte. Tijdens de puberteit zwangerschap of pilgebruik kan de talgproductie onder invloed van (geslachts)hormonen, sterk toenemen en de samenstelling van de talg veranderen.

Een positieve bijkomstigheid is dat een vettere huid minder snel veroudert. Toch is een goede verzorging belangrijk. Talg kan namelijk de huid erg in disbalans brengen, waardoor puistjes, ontstekingen of zelfs acne kan ontstaan. Het is dus erg belangrijk om te voorkomen dat poriën verstopt raken en dat u met de juiste verzorging het evenwicht in de talgproductie kunt herstellen. Ook is het belangrijk dat de huid niet te sterk uitdroogt. Hierbij is het belangrijk om agressieve (alcoholhoudende) producten te voorkomen. Hoe agressiever het vette talglaagje verwijderd wordt, hoe meer de huid talg gaat aanmaken met als gevolg een nog vettere huid.

Geef de huid dus een milde huidverzorging en laat u goed adviseren.

Een veel gemaakte fout is om te denken dat puistjes in het gezicht automatisch betekent dat u een vette huid heeft. Ook bij een droge huid komen puistjes voor. Een vette huid kan ook vochtarm zijn, maar voelt uw huid in de ochtend droog en trekkerig aan en ontstaat er pas in de loop van de dag een vettige laag over de huid? Dan hebt u geen vette huid maar een vochtarme huid! Als een vochtarme huid behandeld wordt als een vette huid zal uw huid steeds slechter worden.

Wat kunt u zelf doen? Vermijd

  • Het gebruik van water en zeep
  • Een te hete douche (dit verwijdert de natuurlijke vetlaag van de huid, waardoor er nog meer talg wordt geproduceerd)
  • Zon (zon droogt de huid uit, waardoor de huid ter bescherming meer talg aanmaakt)
  • Cermijd ingrediënten zoals alcohol, parfum, parabenen, tea tree, shea butter, kokos(olie)
  • Het eten en drinken van zuivel. Zuivel verhoogt de talgproductie
  • Te veel intensieve producten met werkzame ingrediënten tegelijk gebruiken. Er moet balans zijn tussen mild herstellende en intensieve (hoge werkstof) producten
  • Vermijd airco (zomers)
  • Vermijd aan de huid zitten (bij een vette huid zijn er meer bacteriën aanwezig. Door eraan te zitten verspreid dit meer en is er meer kans op ontstekingen)

Tips om de huid goed te verzorgen:

  • Reinig dagelijks uw huid 2x achter elkaar met 2 verschillende reinigers (1x mild en 1x met bv salicylzuur)
  • Verwijder wekelijks de dode huidcellen. Teveel dode huidcellen blokkeren de uitgang van de talgklier en hierdoor ontstaan nieuwe ophopingen van talg. Dit geeft onrust en maakt de huid onzuiver.
  • Was de huid als u gezweet hebt (bv door sport)
  • Gebruik elke dag een dagcrème en een SPF 30
  • Slaap voldoende (in rust verlaagt het IGF-1 hormoon wat talg stimuleert)
  • Verminder stress (stress verhoogt het cortisol gehalte, wat talgproductie stimuleert)

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die bij een vette huid ingezet kunnen worden. De vette huid trekt meer vuil aan dan een droge huid en heeft een overvloed aan vet.

Belangrijk is om de huid te hydrateren, te reguleren en te herstellen. Dit doe ik met ingrediënten zoals niacinamide (vitamine B), vitamine C en hyaluronzuur. Deze belangrijke stoffen heeft de huid nodig om te kunnen herstellen en zijn belangrijk omdat anders de talgklieren kunnen uitdrogen. Als talgklieren uitdrogen maken ze meer aanmaak van talg aan, met als gevolg een vettere huid.
Daarnaast is het belangrijk om producten te gebruiken die de talgproductie reguleert, de poriën niet verstopt, zodat de puistjes, mee-eters en ontstekingen afnemen. Bovendien is het belangrijk dat ingrediënten het ontstekingsproces gaan remmen zodat uw huid kan herstellen en roodheid kan afnemen. Dit bereiken we door zuren (salicylzuur, glycolzuur) maar ook niacinamide (vitamine B) en vitamine C.
Tot slot hydrateren. Het is moeilijk om vocht van buitenaf aan te vullen. Als dat zou kunnen dan liep ons lichaam tijdens het douchen helemaal vol. We hebben dus speciale werkstoffen nodig die de waterkanaaltjes (aquaporines) gaan herstellen en de vetstoffen (lipiden) weer aanvullen. Zo herstelt de huid en wordt vroegtijdige veroudering tegen gegaan.

De behandelingen voeden, beschermen, kalmeren en helpen uw huid langdurig!

Bekijk het behandelplan voor een vette huid