– In verband met de drukte nemen wij op dit moment geen nieuwe pedicure klanten  aan. Excuses voor dit ongemak. – 


Een vochtarme huid heeft een constante grote behoefte aan vocht en ontstaat door een verstoorde barrière functie. Het lukt de huid zelf niet, om het vocht goed in de huid vast te houden.

Een vochtarme huid valt onder een huidconditie en niet onder een huidtype. Een huidconditie is te veranderen maar een huidtype is genetisch bepaald. Een droog huidtype is wel altijd vochtarm, maar ook een vettere huidtype kan vochtarm zijn. Ook hierdoor kunnen er ook onzuiverheden ontstaan. Vocht van buitenaf toevoegen aan een huid lukt niet. (onze huid zou tijdens het douchen helemaal vollopen). En.. ineens heel veel water gaan drinken zal er ook niet voor zorgen dat uw huid ineens minder droog wordt. Sterker nog.. water op de huid, droogt de huid nog verder uit. Het belangrijkste wat uw huid wel helpt is om de barrière laag te herstellen.

Kenmerken bij een vochtarme huid

 • De huid geeft een trekkerig gevoel
 • De huid voelt minder soepel
 • De huid vertoont fijne droogtelijntjes
 • De huid vertoont craquelé (kleine barstjes)
 • De huid kan schilfers laten zien
 • De huid kan strak en glimmend zijn op voorhoofd en wangen
 • De huid kan snel last van onzuiverheden
 • Het huidtype kan droog of vet zijn

Oorzaak

Een huid heeft verschillende functies en één daarvan is een beschermfunctie. De bovenste laag is de hoornlaag en bestaat uit hoorncellen en huidvetten. Vergelijk de huid met een stenen muur. De hoorncellen (de stenen) bevatten een extra beschermend vettig laagje wat bestaat uit eiwit. Dit noemen we de “natural moisturizing factor”(NMF). Deze beschermt de huid tegen transepidermaal vochtverlies (TEWL). De huidvetten bestaan uit een natuurlijke olie oftewel talg (het cement). Samen vormen zij een huidbarrière. Is deze barrière sterk en gezond, dan zal hij de huid beter beschermen tegen schimmels, virussen en bacteriën van buitenaf.

Een vochtarme huid ontstaat bijna altijd doordat het doordat het is aangetast door interne en externe factoren. Dit kan zijn door agressief of verkeerd cosmeticagebruik, medicatie (bv acne kan uitdrogend werken), te heet douchen, zon, airco en overtollig scrubben. Hierdoor gaat de barrière laag kapot en raken we de natuurlijke vochtvasthoudende stoffen (NMF) in onze huid kwijt. De huid zal hierdoor niet langer in staat zijn om aan deze vochtbehoefte te voldoen. Het lukt niet meer om vocht vast te houden of voldoende aan te vullen.

Een huid kan vochtarm zijn om meerdere oorzaken:

 1. Het transport van vocht uit de diepere huidlagen (de aquakanaaltjes) richting het huid oppervlak is te traag
 2. Door beschadigde barrière functie ontstaat er een te grote verdamping uit de huid. Bv. Door een constante te lage luchtvochtigheid (> 60%)
 3. De huid heeft te weinig stoffen die in staat zijn om het vocht vast te houden.

Voelt uw huid in de ochtend droog en trekkerig aan en ontstaat er pas in de loop van de dag een vettige laag over de huid? Dan hebt u geen vette huid maar een vochtarme huid! Als een vochtarme huid behandeld wordt als een vette huid zal uw huid steeds slechter worden.

Wat kunt u zelf doen? Vermijd,

 • het gebruik van water en zeep
 • een te hete douche
 • zon
 • irriterende ingrediënten zoals alcohol, parfum, parabenen, tea tree
 • airco (zomers

Tips voor een goede huidverzorging:

 • Reinig uw huid dagelijks met een milde reiniger (gebruikt u make-up, reinig uw huid dan 2x achter elkaar)
 • Verwijder regelmatig de dode huidcellen.
 • Gebruik elke dag een dagcrème en een SPF 30
 • Slaap voldoende (in rust verlaagt het IGF-1 hormoon wat talg stimuleert)
 • Verminder stress (stress verhoogt het cortisol gehalte, wat talgproductie stimuleert)

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die bij een vochtarme huid ingezet kunnen worden.

 1. Belangrijk is om de barrierèlaag te hydrateren en te herstellen. Dit doe ik met ingrediënten zoals niacinamide (vitamine B), vitamine C en phantenol. Deze belangrijke stoffen heeft de huid nodig om te kunnen herstellen. Speciale werkstoffen herstellen de aquaporines (waterkanaaltjes) en de vullen de vetstoffen (lipiden) weer aan. Zo herstelt de huid en wordt vroegtijdige veroudering tegen gegaan. Hierbij zal uw huid weer gevoed, beschermd en gekalmeerd worden.
 2. Daarnaast zullen hydraterende stoffen zoals hyaluronzuur en collageen ervoor zorgen dat de vochtbalans in de huid zich beter zal binden en/of voorkomen dat het vocht verdampt. Enerzijds zijn er dus stoffen nodig die de huid afsluiten en beschermen en anderzijds moet het stoffen bevatten die het vocht vasthouden.

De behandelingen voeden, beschermen, kalmeren en helpen uw huid langdurig!

Het behandelplan voor een vochtarme huid